Ořechovo-semínkové sušenky (raw food)
30.01.2016 13:55
Raw food recept na domácí bezlepkové ořechovo-semínkové sušenky. Vitariánský a veganský recept, bez přidaného cukru a umělých sladidel, bez lepku, vajec či mléka. Tyto raw sušenky můžete jíst samotné, třeba ke kávě, čaji či kakau, anebo se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva. Dělám si je obvykle méně sladké a větší, a ke snídani si na ně namažu raw ořechové máslo (raw butter – koupíte zde) a na to ještě třeba marmeládu bez přidaného cukru, někdy med. Tyto bezlepkové sušenky jsou vyrobené dle pravidel tzv. raw food stravy.
INGREDIENCE:
- 200 g ořechů – mix natural pekanových a vlašských, namočených přes noc ve studené vodě*
- 200 g hnědých nebo zlatých lněných semínek, zalitých studenou vodou**
- 150 g natural slunečnicových semínek, namočených přes noc ve studené vodě*
- 100 g sušených rozinek (nesířených, bez cukru), namočených přes noc ve studené vodě*
- 100 g sušeného kokosu
- 1 kávová lžička mleté vanilky
- 1 čajová lžička mleté skořice
- Sladidlo – raw palmový nektar (koupíte zde), agáve sirup, javorový sirup, med apod.
Vysvětlivky:
*Vše, co necháváte namáčet, nabobtná a zvětší trochu objem. Nechte si před namočením v misce vždy trochu místa, aby Vám nabobtnalé ingredience nevyskákaly z misky ven. Kromě lněných semínek mohou ostatní ingredience při máčení ve vodě „plavat“.
** Lněná semínka nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká.
POSTUP:
- Připravíme si velkou mísu, do které vyklopíme nabobtnalá lněná semínka.
- Ze slunečnicových semínek slijeme vodu, semínka propláchneme studenou vodou a polovinu jich dáme do mísy a polovinu do robotu s „S“ nožem.
- Vodu z ořechů slijeme, propláchneme je ve studené vodě a vložíme do mixéru k semínkám.
- Do robotu přidáme kokos, vanilku, skořici a vše mixujeme skoro dohladka.
- Přidáme rozinky (slijeme z nich vodu, do těsta ji přiléváme v případě potřeby, těsto se tak i dosladí) a krátce mixujeme (spíše jen promícháme rozinky s těstem, je lepší, když se rozinky nerozmixují úplně na kaši). Hmotu přendáme z robotu do mísy.
- V míse vše promícháme a ochutnáme, v případě potřeby dosladíme vybraným sirupem.
- Z hotového těsta tvarujeme na plata sušičky (vyložená trochu proděravělým pečicím papírem) lžičkou požadované tvary a velikosti o výšce cca 0,4 -0,5 cm.
- Sušíme při 42-45 °C cca 12 hodin (záleží na typu sušičky a vlhkosti výsledného těsta).
- Než raw sušenky uložíte do nějaké krabičky, nechejte je vychladnout. Uchovávejte v suchu.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...