Ořechovo-makový brownie dezert s morušemi a čokoládovou polevou (raw food)
19.04.2015 18:00
Raw recept na ořechovo-makový brownie dezert s morušemi a čokoládovo-vanilkovou polevou. Sytý dezert nejen pro milovníky máku, vlašských ořechů a čokolády. Přirozeně bezlepkový, vitariánský a veganský recept, bez přidaného cukru, bez umělých konzervantů a barviv. Dezert potěší zejména v chladnějších obdobích roku. Zasytí i zahřeje.
INGREDIENCE na korpus (dort o průměru cca 22 cm):
- 5 vrchovatých lžic sušených bílých moruší = cca 1 hrnek (koupíte zde »)
- 1 hrnek máku
- 1 a ½ hrnku vyloupaných vlašských ořechů
- 2 vrchovaté lžíce raw karobu (koupíte zde »)
- ¾ hrnku sušeného kokosu
- 1 zralý banán
- 1 polévková lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)
INGREDIENCE na čokoládovo-vanilkovou polevu:
- 1 zralý banán
- 3 vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje - měřeno v tuhém stavu (koupíte zde »)
- 3 vrchovaté polévkové lžíce raw kakaa (koupíte zde »)
- 2 až 3 lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)
- ¼ až ½ čajové lžičky vanilky
POSTUP – korpus:
- Moruše pomeleme najemno a dáme do velké mísy.
- Hrnek vlašských ořechů pomeleme najemno (na moučku) a přidáme do velké mísy.
- ½ hrnku vlašských ořechů pomeleme nahrubo a dáme do mísy.
- Mák pomeleme najemno (až do lepivé hmoty) a dáme do mísy.
- Kokos se lžící agáve sirupu pomeleme do lepkava a přidáme do mísy.
- Do mísy přidáme 2 lžíce raw karobu.
- Banán oloupeme a rozmačkáme na kašičku a vmícháme do mísy. Vše pořádně promícháme a prohněteme, hmota by měla již dobře lepit.
- Hmotu dáme na dno dortové formy, rovnoměrně ji rozprostřeme a vtlačíme až do krajů formy. Dáme zatím chladit do ledničky.
Tip: Pro lepší vyjmutí hotového dortu z formy můžete na dno připevnit pečící papír a boky dortové formy vymazat kokosovým olejem, a až poté do formy dávat korpus a polevu.
POSTUP – čokoládovo-vanilková poleva:
- Kokosový olej rozehřejeme ve vodní lázni nebo na topení.
- V mixéru rozmixujeme kokosový olej, banán, raw kakao, agáve sirup a vanilku.
- Hotovou polevu nalejeme na připravený korpus a dáme do ledničky ztuhnout aspoň na 4 hodiny (nebo přes noc).
- Dort uchováváme v lednici a spotřebujeme nejlépe do 3 až 4 dní.
Zajímavost: Mák obsahuje přibližně 10x více vápníku než plnotučné mléko. Kromě vápníku je mák bohatý i na fosfor, draslík a hořčík.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Tip: Ingredience na tento raw dort můžete zakoupit například v tomto e-shopu »
Nejnovější články
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...