Recept na pečené pařížské tyčinky – další bezlepkové vánoční cukroví
09.12.2020 15:52
Receptů na pařížské tyčinky jsem viděla mnoho. Nejraději mám ale tento jednoduchý, který jsem podědila po mé babičce. Jen jsem v něm nahradila bílý rafinovaný cukr za třtinový. Chuti to rozhodně nic neubralo, poleva není akorát bílá, ale spíše karamelově zbarvená. Toto vánoční cukroví patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé ořechové cukroví. Pařížské tyčinky můžete udělat i bez bílkové ledové polevy, i bez ní jsou výborné. Já to většinou dělám tak, že půlku udělám s polevou a půlku bez ní. Toto cukroví je vhodné jak pro bezlepkovou dietu, tak i pro bezlaktózovou. Pojďme se tedy podívat, jak si upečeme bezlepkové pařížské tyčinky.
INGREDIENCE na těsto:
- 140 g mletých ořechů (né moc najemno)
- 140 g práškového (mletého) třtinového cukru
- 1 bílek
- ½ kávové lžičky skořice
POSTUP:
- Všechny ingredience dáme do mísy a spojíme v těsto. Nejlépe to jde finálně ručně.
- Těsto necháme v chladu odležet asi hodinu.
- Vál si pocukrujeme (opět mletým třtinovým cukrem) a rozválíme po částech placky cca 0,5 cm vysoké. Podsypáváme průběžně cukrem.
- Z placky si nakrájíme pruhy o šířce cca 5-6 cm, a ty pak nakrájíme na tyčinky o šířce cca 1 cm.
- Pokud chceme třeba z půlky těsta udělat tyčinky s ledovou polevou, tak nejprve si pruhy polevou natřeme a počkáme asi 5 minut, než trošku poleva zaschne (ale né zas moc), a až poté krájíme tyčinky (nůž je lepší pokaždé otřít o vlhký ubrousek). Můžete to také udělat tak, že si vyválíte velkou placku co nejvíce „hranatou“, a nožem nebo rádélkem ji ohraničíte. Poté celou nebo půlku placky potřete polevou, a až pak rozřežete na tyčinky rádélkem.
- Vykrájené tyčinky dáme na plechy vyložené pečicím papírem.
- Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme cca 15 až 20 minut, dle typu trouby – až naskočí, hezky se rozvoní, a mírně zabarví, jdou odlepit od papíru. Nejlépe před vyndáním jednu ochutnat, uvnitř by neměly být moc měkké.
BÍLKOVÁ LEDOVÁ POLEVA – ze dvou ingrediencí (z bílku a cukru):
Ledovou bílkovou polevu si vytvoříte jednoduše tak, že si do hrnku dáte jeden bílek, který lžičkou nebo malou ruční metličkou pořádně rozmícháte a postupně vmícháte práškový třtinový cukr (nejlépe přesátý). Na jednotlivé tyčinky ji pak stačí nanášet jednoduše lžičkou, pokud zvolíte variantu druhou, naneste polevu na celou placku pomocí špachtle a uhlaďte cukrářským roztíracím nožem.
Pozn.: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
20.12.2020 18:05
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
18.12.2020 21:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...
-
13.12.2020 19:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
09.12.2020 16:09
Pařížské tyčinky aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
05.12.2020 20:26
Recept na skořicové cukroví aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept
Vánoce jsou spojené s pečením cukroví, a k tomu bezpochyby patří vůně vanilky, perníkového koření...
-
02.12.2020 19:56
Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky nesmí na Vánoce chybět. Vždyť patří k asi nejtypičtějšímu vánočnímu cukroví....
-
30.11.2020 18:46
Recept na vánoční zázvorky bez lepku
Vyzkoušejte nový recept na zázvorové cukroví neboli Zázvorky, ale bez lepku, bez bílého cukru, bez...