Morušovka aneb veganská bezlepková bábovka s morušemi
21.01.2017 21:37
Další bezlepkový recept na veganskou bábovku, kterou jsem podle jedné z hlavních ingrediencí nazvala „Morušovka“. A to podle sušených bílých moruší, které svou chutí a sladkostí velmi připomínají med a hodí se tedy na ovonění a doslazení různých dobrot, a to jak v raw food podobě, tak i tepelně upravené, jako u této bábovky, která je zároveň bez lepku, bez vajec, živočišného mléka či másla a také bez rafinovaného bílého cukru. Bábovka podle receptu níže je vláčná a hutnější. Snažím se do receptů dávat co nejméně „kypřidel“, protože příliš nadýchané buchty a bábovky se obecně hůře tráví. Z uvedeného množství upečete nižší bábovku – výška cca 8 cm a průměr 18 cm (forma má průměr 22 cm). Z tohoto množství můžete udělat i srnčí hřbet.
INGREDIENCE:
- 330 g pohankové mouky*
- 160 g sušených bílých moruší (koupíte zde »)
- 400 ml sojového nebo rýžovo-sojového mléka
- 100 ml kokosového oleje (koupíte zde »)
- 45 g surového třtinového nebo kokosového cukru** (koupíte zde »)
- 2 čajové lžičky bio vanilkového cukru (s třtinovým cukrem)
- 1 čajová lžička jedlé sody
Pozn.: *U pohankové mouky je hodně důležité vybrat tu „správnou“, a to hlavně z hlediska její vůně. Příliš „pohankově voňavé“ nejsou pro sladké pokrmy moc vhodné, i když někomu to nevadí. Dobrou zkušenost mám třeba s pohankovou moukou z DM drogerie, která to intenzivní pohankové aroma nemá. Ale určitě je vhodných více druhů, chce to prostě zkoušet.
** Lze koupit i kokosový cukr s vanilkou, pak už není třeba dodávat klasický vanilkový cukr. Kokosový cukr Vanilla koupíte například zde ».
POSTUP:
- Cukr a moruše pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu).
- Do velké mísy dáme mouku, pomletý cukr a moruše, vanilkový cukr a sodu a vše promísíme.
- Přidáme (vmícháme) vlažné mléko a rozpuštěný olej a pořádně promícháme.
- Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.
- Těsto dáme do formy.
- Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme 40 minut. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
- Bábovku vyklopíme z formy až po vychladnutí.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
25.01.2017 18:27
Recept na domácí bezlepkovou makovou bábovku
Tato maková bábovka je opravdu výrazně maková. U nás se po ní rychle "zaprášilo". A současně je...
-
21.01.2017 21:59
Recept na veganskou bezlepkovou bábovku s morušemi
Bezlepkový recept na veganskou bábovku, kterou jsem podle jedné z hlavních ingrediencí nazvala...