Koprové rizoto s čerstvou zeleninou a uzeným tofu
07.03.2015 13:54
Veganský & vegetariánský recept na koprové rizoto s čerstvou zeleninou, uzeným tofu a vitariánskou koprovou omáčkou, připravenou dle pravidel raw food stravy. Jednoduchý recept na přirozeně bezlepkové jídlo, bez laktózy a mléka, bez přidaného cukru, bez chemických přísad a konzervantů.
INGREDIENCE (množství zvolte dle počtu osob):
- Natural rýže
- Uzené tofu (pokud možno bio a bez GMO)
- Červená sladká paprika
- Žlutá sladká paprika
- Salátová okurka
- Hrst natural kešu ořechů, namočíme na cca 2-4 hodiny do studené vody (koupíte zde)
- Svazek čerstvého kopru
- Sůl (nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu, keltská, růžová himalájská nebo vulkanická sůl)
- ½ lžičky čerstvé citronové šťávy
- + variabilně lžíce panenského dýňového oleje (lze vynechat)
POSTUP:
- Dáme vařit natural rýži (trochu ji osolíme).
- Přichystáme si velkou mísu (nejlépe skleněnou nebo porcelánovou).
- Očistíme papriky a okurku a nakrájíme je na malé kousky, které poté dáme do připravené mísy.
- Tofu nakrájíme na malé kousky a dáme na chvíli stranou.
- Nyní si připravíme raw koprovou omáčku. Slijeme vodu z kešu ořechů. Ořechy propláchneme a dáme do mixéru/mlýnku/robotu, přidáme pár kapek citronové šťávy (dejte nejprve jen málo), lžíci vlažné vody (nebo teplé max. 42 °C) a kopr. Stranou si nechte trošku kopru na ozdobu při servírování, jinak použijte celý svazek. Vše rozmixujte. Pokud je hmota moc hustá, přidejte mírně teplou vodu, znovu promixujte. Ochutnejte, dle potřeby lehce přisolte. Omáčka by měla být po kopru lehce nasládlá.
- Do uvařené rýže vmícháme kostky nakrájeného tofu, které se tak současně ohřejí. Necháme v zakrytém kastrůlku asi 3 minuty.
- Do mísy s nakrájenou čerstvou zeleninou nyní přidáme všechnu rýži s tofu a asi ¾ množství raw koprové omáčky a opatrně směs (rizoto) promícháme. Ochutnáme. Pokud máme rádi výraznější chuť, lze do rizota vmíchat ještě cca lžíci panenského dýňového oleje (nebo jiného oblíbeného za studena lisovaného rostlinného oleje).
- Ihned podáváme, než rizoto vychladne. Ozdobíme čerstvým koprem, polejeme zbytkem raw koprové omáčky a jako přílohu si k tomu můžeme dát třeba pár listů listového či ledového salátu.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...