Cizrnový humus (hoummos, hummus) aneb cizrnová pasta, dip, pomazánka či kaše
14.07.2015 10:11
Recept na cizrnový humus (hummus, hoummos). Oblíbená vegetariánská pochoutka, pocházející pravděpodobně z oblastí Středozemí a blízkého Východu. Humus najdete v receptech libanonské kuchyně, turecké a řecké kuchyně, ale také třeba marocké kuchyně. Cizrnový humus se dá konzumovat jako pomazánka na pečivo nebo jako kaše, ke které přikusujete pita chleba, placky, krekry či jiné pečivo, nebo jako „pasta“, do které si „namáčíte“ nakrájené kousky čerstvé zeleniny (tyčinky z čerstvé mrkve, okurky, papriky, řapíkatého celeru apod.).
Cizrnový humus můžete použít i jako náplň do čerstvých plněných rajčat, paprik či za studena marinovaných žampiónů. Vyzkoušejte a najděte svou nejoblíbenější variantu s cizrnovým humusem. Možností využití humusu je mnoho, stejně jako si můžete vytvářet všelijaké chuťové variace humusu, díky přidávání různých druhů panenských olejů (olivový, slunečnicový, dýňový, sezamový…), koření (pepř, červená paprika, kayenský pepř, římský kmín) či bylinek (jarní cibulka, petrželka, pažitka, česnek medvědí apod.). Některé recepty přidávají do humusu i rajčata (či rajčatovou pastu), skořici nebo také jogurt. Níže najdete základní, asi nejznámější recept.
INGREDIENCE (množství si upravte dle množství humusu, které potřebujete):
- 500 g cizrny (namočené na 12 až 24 hodin ve studené vodě)*
- Čerstvá šťáva ze dvou citrónů
- 2 až 3 polévkové lžíce olivového oleje za studena lisovaného
- 1 polévková lžíce sezamového oleje za studena lisovaného (např. české značky Bohemia olej)
- Tahini pasta (sezamová pasta – lze koupit z pražených semínek i nepražených semínek = raw tahini pasta světlá i tmavá. Lze ji případně vynechat a použít jen sezamový olej.)
- 3 až 4 stroužky česneku (případně více, pokud máte rádi více česnekovou chuť)
- Koření (mletý římský kmín, pepř nebo kayenský pepř nebo červená paprika)
- Sůl (kvalitní nerafinovaná bez přídavku jódu – například mořská či himalájská)
- Bylinky dle Vaší obliby (čerstvá pažitka, petrželka, jarní cibulka, česnek medvědí)
POSTUP:
- Z předem namočené cizrny slijte vodu, cizrnu propláchněte studenou vodou a dejte ji do velkého hrnce. Dolijte studenou vodu, asi dvojnásobek množství cizrny. Přiveďte k varu a vařte na prudším ohni cca 8-10 minut (během kterých sbírejte tvořící se pěnu), poté na mírnějším ohni vařte 1 až 1,5 hodinu do měkka.
- Po uvaření z cizrny slijte zbylou vodu, ale slijte si ji do misky a zatím ponechte stranou, může se Vám později hodit na ředění pasty při mixování.
- Uvařenou cizrnu přendejte do mixéru či robotu s „S“ nožem a mixujte do hladka. Postupně během mixování přidejte olivový olej, citronovou šťávu, Tahini pastu a na závěr česnek. Pokud je humus sušší, tak do něj přidejte trochu odložené vody, ve které se humus vařil.
- Ochutnejte a dosolte dle potřeby a přidejte koření dle Vaší volby (trošku pepře, kayenského pepře nebo červené papriky) a ještě v mixéru promíchejte.
- Pokud chcete, můžete do humusu přímo vmíchat najemno nakrájené bylinky anebo je při servírování posypat pouze na vrch humusu.
- Humus servírujeme a konzumujeme teplý anebo za studena. Obojí chutná velmi dobře. Při servírování můžeme humus pokapat ještě trochou olivového oleje a posypat kořením či bylinkami, nebo třeba oblíbenými semínky či ořechy.
- Humus uchováváme v ledničce, vydrží cca 5-7 dní.
Vysvětlivka: * Jak máčet cizrnu: Cizrnu dejte do větší nádoby (mísy) a studené vody přilijte asi dvojnásobek množství cizrny. Cizrna nabobtná a zvětší se přibližně dvojnásobně. Před vařením vodu z cizrny slijte a cizrnu propláchněte.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...