Bezlepkové žloutkové řezy – tip na vánoční cukroví
19.12.2016 21:49
Recept, který využijete nejen při tvorbě vánočního cukroví, ale kdykoli během roku, například při oslavě narozenin. Tyto bezlepkové žloutkové řezy si navíc můžete udělat se surovým třtinovým nebo kokosovým cukrem (koupíte zde »), zdravějšími alternativami k cukru bílému. Přesně takovou verzi řezů popisuji níže. Tento bezlepkový recept je na menší plech nebo hranatou zapékací mísu, cca o rozměrech 25 x 30 cm. Doporučuji vybrat pohankovou mouku, která nemá silné „pohankové“ aroma. Na tento recept byla použita pohanková mouka z DM drogerie (DM Bio).
INGREDIENCE:
Korpus - těsto:
- 18 dkg kokosového oleje (nebo klasického másla)
- 18 dkg rozemletého třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
- 12 dkg mletých vlašských ořechů (né do mazlava, raději trošinku nahrubo)
- 12 dkg pohankové mouky (nejlépe polohrubé)
- 4 vaječné bílky
Poleva:
- 4 až 5 vaječných žloutků (u menších vajíček raději 5)
- 16 dkg rozemletého třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
- 1 čajová lžička rumu
- Kousek hořké nebo raw čokolády (koupíte zde »)
POSTUP:
- Rozpuštěný olej smícháme s cukrem ve větší míse.
- Mouku smícháme s ořechy v druhé míse.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Do větší mísy s cukrem a olejem přidáváme střídavě sníh a mouku s ořechy, opatrně mísíme, spíše nadzvedáváme – neudusat.
- Plech / mísu vytřeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou a těsto dáme na plech. Podle velikosti plechu budete mít řezy nižší nebo vyšší.
- Vyhřejeme troubu na 150-170 °C a pečeme cca 12 až 18 minut (dle typu trouby a použitého tuku), tedy dokud korpus nezačne vonět a není nahoře sušší/pevnější. Prvních 8 minut můžeme na 170 °C a poté dopékat na 150 °C. Pokud použijete kokosový olej, může to trvat až 20 minut. S máslem to bude rychlejší.
- Mezitím, než se upeče korpus, si připravíme polevu – to znamená, že smícháme (vyšleháme) žloutky s cukrem a lžičkou rumu.
- Jakmile vyndáme upečený korpus z trouby, hned na něj rozetřeme žloutkovou polevu a na ni nastrouháme čokoládu. Poleva na horkém korpusu sama dojde.
- Necháme přes noc nebo cca 10 hodin vychladnout a „dýchat“. Skladujeme na míse/plechu v suchém, chladnějším místě, a před servírováním vždy nařežeme potřebný počet „tyčinek/řezů“. Můžeme je nařezat rovnou a skladovat je v uzavřené nádobě, ale okraje pak mohou být trochu tvrdší. Osobně skladuji na plechu a nařežu vždy až před konzumací.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
20.12.2020 18:05
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
18.12.2020 21:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...
-
13.12.2020 19:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
09.12.2020 16:09
Pařížské tyčinky aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
05.12.2020 20:26
Recept na skořicové cukroví aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept
Vánoce jsou spojené s pečením cukroví, a k tomu bezpochyby patří vůně vanilky, perníkového koření...
-
02.12.2020 19:56
Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky nesmí na Vánoce chybět. Vždyť patří k asi nejtypičtějšímu vánočnímu cukroví....
-
30.11.2020 18:46
Recept na vánoční zázvorky bez lepku
Vyzkoušejte nový recept na zázvorové cukroví neboli Zázvorky, ale bez lepku, bez bílého cukru, bez...