Bezlepkové žloutkové řezy – tip na vánoční cukroví

19.12.2016 21:49

Recept, který využijete nejen při tvorbě vánočního cukroví, ale kdykoli během roku, například při oslavě narozenin. Tyto bezlepkové žloutkové řezy si navíc můžete udělat se surovým třtinovým nebo kokosovým cukrem (koupíte zde »), zdravějšími alternativami k cukru bílému. Přesně takovou verzi řezů popisuji níže. Tento bezlepkový recept je na menší plech nebo hranatou zapékací mísu, cca o rozměrech 25 x 30 cm. Doporučuji vybrat pohankovou mouku, která nemá silné „pohankové“ aroma. Na tento recept byla použita pohanková mouka z DM drogerie (DM Bio).

INGREDIENCE:
Korpus - těsto:

  • 18 dkg kokosového oleje (nebo klasického másla)
  • 18 dkg rozemletého třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
  • 12 dkg mletých vlašských ořechů (né do mazlava, raději trošinku nahrubo)
  • 12 dkg pohankové mouky (nejlépe polohrubé)
  • 4 vaječné bílky

Poleva:

  • 4 až 5 vaječných žloutků (u menších vajíček raději 5)
  • 16 dkg rozemletého třtinového nebo kokosového cukru (koupíte zde »)
  • 1 čajová lžička rumu
  • Kousek hořké nebo raw čokolády (koupíte zde »)

POSTUP:

  1. Rozpuštěný olej smícháme s cukrem ve větší míse.
  2. Mouku smícháme s ořechy v druhé míse.
  3. Z bílků ušleháme sníh.
  4. Do větší mísy s cukrem a olejem přidáváme střídavě sníh a mouku s ořechy, opatrně mísíme, spíše nadzvedáváme – neudusat.
  5. Plech / mísu vytřeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou a těsto dáme na plech. Podle velikosti plechu budete mít řezy nižší nebo vyšší.
  6. Vyhřejeme troubu na 150-170 °C a pečeme cca 12 až 18 minut (dle typu trouby a použitého tuku), tedy dokud korpus nezačne vonět a není nahoře sušší/pevnější. Prvních 8 minut můžeme na 170 °C a poté dopékat na 150 °C. Pokud použijete kokosový olej, může to trvat až 20 minut. S máslem to bude rychlejší.
  7. Mezitím, než se upeče korpus, si připravíme polevu – to znamená, že smícháme (vyšleháme) žloutky s cukrem a lžičkou rumu.
  8. Jakmile vyndáme upečený korpus z trouby, hned na něj rozetřeme žloutkovou polevu a na ni nastrouháme čokoládu. Poleva na horkém korpusu sama dojde.
  9. Necháme přes noc nebo cca 10 hodin vychladnout a „dýchat“. Skladujeme na míse/plechu v suchém, chladnějším místě, a před servírováním vždy nařežeme potřebný počet „tyčinek/řezů“. Můžeme je nařezat rovnou a skladovat je v uzavřené nádobě, ale okraje pak mohou být trochu tvrdší. Osobně skladuji na plechu a nařežu vždy až před konzumací.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2023 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode