Bezlepkové pohankové perníčky – domácí vánoční cukroví
13.12.2016 19:43
Recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru. Zdravější varianta klasických perníčků, vhodná jako vánoční cukroví. Těsto můžete využít i během Velikonoc na výrobu perníkových vajíček a zajíčků. Vyzkoušejte, chuťově si rozhodně nezadají s klasickými perníčky.
INGREDIENCE na cca 4 plechy:
30 dkg pohankové mouky hladké
15 dkg třtinového cukru rozemletého v mlýnku na prášek (případně kokosového – koupíte zde »)
3 polévkové lžíce tekutého medu
5 polévkových lžic panenského oleje z vlašských ořechů (nebo lískových, příp. slunečnicového oleje, kokosového oleje – koupíte zde »)
½ kávové lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
3 celá vejce (dvě do těsta a jedno na potření)
Perníkové koření (skořice, hřebíček, badyán apod.)
POSTUP:
- Na vále nebo v míse promísíme mouku s cukrem, kypřícím práškem a kořením.
- Uprostřed hromádky vytvoříme důlek a do něj rozklepneme dvě vajíčka, přidáme tekutý med (pokud jste jej rozehřívali, musí už být vychladlý) a přidáme olej.
- Zpracujeme do těsta – nejprve třeba jídelním nožem a pak rukama dopracujeme.
- Těsto necháme uležet v chladu do druhého dne (nesmí zmrznout, aby se nestrhalo, pak by perníčky praskaly).
- Vezmeme si vál, lehce posypeme pohankovou moukou a vyválíme část těsta na placku cca 0,3 mm vysokou. Vykrajujeme tvary a dáváme je na plech s pečícím papírem. Pokračujeme, dokud nezpracujeme celé těsto.
- Třetí vajíčko rozklepneme do hrníčku a vidličkou pořádně rozšleháme – propojíme. Poté vajíčkem potíráme tvary (perníčky) na plechu, opatrně tak, aby se vajíčko nedostalo pokudmožno mimo těsto.
- Rozehřejeme troubu na 200 °C a poté pečeme asi 10 až 12 minut – délka záleží na výšce a velikosti tvarů i typu trouby. Po cca 8 minutách plechy otočíme, aby se dopekly rovnoměrněji. Že jsou hotové, poznáme podle toho, že začnou růžovět. Na dotyk nejsou už moc měkké.
- Plechy vyndáme z trouby, perníčky necháme na plechu zchladnout – na plechu ještě trošku dojdou. Po vychladnutí perníčky přeskládáme z plechů na suchá prkénka nebo vál a necháme cca do druhého dne „dýchat“. Poté uložíme do uzavíratelných krabiček a skladujeme v suchu a na chladnějším místě.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...