Bezlepkové pohankové perníčky – domácí vánoční cukroví

13.12.2016 19:43

Recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru. Zdravější varianta klasických perníčků, vhodná jako vánoční cukroví. Těsto můžete využít i během Velikonoc na výrobu perníkových vajíček a zajíčků. Vyzkoušejte, chuťově si rozhodně nezadají s klasickými perníčky.

INGREDIENCE na cca 4 plechy:
30 dkg pohankové mouky hladké
15 dkg třtinového cukru rozemletého v mlýnku na prášek (případně kokosového – koupíte zde »)
3 polévkové lžíce tekutého medu
5 polévkových lžic panenského oleje z vlašských ořechů (nebo lískových, příp. slunečnicového oleje, kokosového oleje – koupíte zde »)
½ kávové lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
3 celá vejce (dvě do těsta a jedno na potření)
Perníkové koření (skořice, hřebíček, badyán apod.)


POSTUP:

  1. Na vále nebo v míse promísíme mouku s cukrem, kypřícím práškem a kořením.
  2. Uprostřed hromádky vytvoříme důlek a do něj rozklepneme dvě vajíčka, přidáme tekutý med (pokud jste jej rozehřívali, musí už být vychladlý) a přidáme olej.
  3. Zpracujeme do těsta – nejprve třeba jídelním nožem a pak rukama dopracujeme.
  4. Těsto necháme uležet v chladu do druhého dne (nesmí zmrznout, aby se nestrhalo, pak by perníčky praskaly).
  5. Vezmeme si vál, lehce posypeme pohankovou moukou a vyválíme část těsta na placku cca 0,3 mm vysokou. Vykrajujeme tvary a dáváme je na plech s pečícím papírem. Pokračujeme, dokud nezpracujeme celé těsto.
  6. Třetí vajíčko rozklepneme do hrníčku a vidličkou pořádně rozšleháme – propojíme. Poté vajíčkem potíráme tvary (perníčky) na plechu, opatrně tak, aby se vajíčko nedostalo pokudmožno mimo těsto.
  7. Rozehřejeme troubu na 200 °C a poté pečeme asi 10 až 12 minut – délka záleží na výšce a velikosti tvarů i typu trouby. Po cca 8 minutách plechy otočíme, aby se dopekly rovnoměrněji. Že jsou hotové, poznáme podle toho, že začnou růžovět. Na dotyk nejsou už moc měkké.
  8. Plechy vyndáme z trouby, perníčky necháme na plechu zchladnout – na plechu ještě trošku dojdou. Po vychladnutí perníčky přeskládáme z plechů na suchá prkénka nebo vál a necháme cca do druhého dne „dýchat“. Poté uložíme do uzavíratelných krabiček a skladujeme v suchu a na chladnějším místě.

Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).

 

Zpět

Reklama:

Nejnovější články

Všechny články

© 2015-2023 VitaStyle.cz (www.vitastyle.cz) - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode